8. Anneler Üniversitede Okulu

18 Aralık 2023 Pazartesi

 Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) tarafından Anneler Üniversitede Okulu eğitim programının 8’incisi düzenlendi.

Bu dönem (Güz dönemi) “İklim Değişikliği Okuryazarlığı” temasında 5 gün boyunca gerçekleştirilecek eğitim programının açılışına; Bolu Vali Yardımcısı Fatih Damatlar,  Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve eşi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz ve eşi, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Uğur Sönmezel, akademik ve idari yönetici ve personel, anne ve anne adayları ile öğrenciler katıldı.
Programın organizatörlüğünü üstelenen KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil, konuşmasında, annenin, kendi evlatlarının yanı sıra toplumu da ilmek ilmek şekillendiren bir eğitimci olduğunu belirterek, “Kuşkusuz bu gönüllü eğitimcilerin bilinçlendirilmesi noktasında üniversitelere büyük görevler düşmektedir. ‘Güçlü Anne Güçlü Toplum’ sloganıyla yola çıkan Anneler Üniversitede Okulu projesi, bölgemiz kadınlarının farklı alanlardaki bilgi ve deneyimlerini artırmayı, daha müreffeh bir gelecek için birçok konuda farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.” dedi.

“İklim değişikliğiyle mücadelede kadınlara büyük görevler düşüyor.”

Araştırmaların, iklim krizine bağlı doğal afetlerde kadınların ve çocukların ölüm riskinin erkeklere göre 10-14 kat daha fazla olduğunu, yerinden edilenlerin yüzde 80’inin kadın ve çocuklar olduğunu gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Mavil, bu sebeple uygarlığın sınavı olarak değerlendirilen iklim değişikliğine karşı mücadelede kadınlara büyük görevler düştüğünü söyledi ve Anneler Üniversitede Okulu eğitim içeriği hakkında bilgi verdi.

Rektör Alişarlı: “Yüzlerce anneye eğitim verdik.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise bu dönem 8’incisi düzenlenen Anneler Üniversitede Okulu’nda şu ana kadar yüzlerce anneye eğitim verildiğini kaydederek, üniversitenin bilgi ve tecrübesiyle toplumumuza katkı sunmaya çalıştığı bu etkinliğin sürdürülebilir olmasının önemine ve sağladığı faydalara değindi.

“Karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıyoruz.”

Anneler Üniversitede Okulu kapsamında gıda güvenliği, gıda hijyeni, halk sağlığı, medya ve finansal okuryazarlık, sıfır atık, narkotik bağımlılığı ve benzeri birçok konuda anne ve anne adaylarına eğitim verdiğimizi anlatan Rektör Alişarlı, bu dönem eğitim temasının İklim Değişikliği Okuryazarlığı olduğunu söyledi. Eğitim programı kapsamında karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişi yapıldığını vurgulayan Rektör Alişarlı, “Üniversite olarak sadece biz eğitim vermiyoruz aslında. Biz de sizlerden çok şey öğreniyoruz. Sizlerden gelen fikirler ve teklifler sayesinde programlarımızı şekillendiriyoruz. Bu yüzden sizlerin bu eğitime katılması çok kıymetli. Bu tür etkinliklerin çarpan etkisi vardır. Burada öğrendiklerinizi, tecrübelerinizi toplumla paylaştıkça çarpan etkisi de artar.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yusuf Demir, suyun mesajını anlattı

Açılış konuşmalarının ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir “Suyun Mesajı” konusunda annelere sunum yaptı. Nasıl bir insanı tanımadan onu sevip koruyamazsak aynı şekilde suyu da tanımadan sevip koruyamayacağımızı vurgulayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Demir, iklimin ana öğesinin su olduğunu söyledi.

Küresel iklim değişikliğinden en çok suyun etkilendiğinin altını çizen Prof. Dr. Demir, özetle “Hz. Ömer, ‘Bir nehrin kenarındaki kurt, kuzuya saldırırsa hesabını Ömer’den sorarlar.’ diyor. Peki biliyor musunuz sevgili anneler, BM’ye göre her gün dünyada 6 bin çocuk, küresel iklim değişikliği sonucu yaşanan su kıtlığı nedeniyle ölüyor. Bunun hesabını Yaradan hepimizden sormayacak mı zannediyorsunuz? Şu anda dünyanın yaklaşık yüzde 40’ı su kriziyle karşı karşıya. Her geçen gün küresel iklim değişikliği etkisiyle dünyanın ve sulak alanların yok olmaya başladığını görüyoruz. Suyun olmadığı bir hayat düşünebilir miyiz? Ama şu anda dünyada 1 milyar insan günde 2 litre su ile yaşamını devam ettiriyor. Yusuf Has Hacip çok güzel söylemiş: ‘Su her şeyi temizler de peki suyu kirletirsek suyu ne temizler?’ İşte küresel iklim değişikliğinin tam da kritik noktası budur. Suyu kirletirsek temizleme imkânımız yok. Yok olmaya mahkûm bir geleceği inşa etmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.

Sunumun sonunda Prof. Dr. Yusuf Demir’e Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Programın içeriği

Sırasıyla su, tarım, enerji, gıda ve eğitim başlıklarında akademik eğitim verilecek. İlk gün; Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Sedat Küçükbaş ve İsmail Altıntaş “Su Verimliliği Seferberliği ve Su Ayak İzimiz” konulu sunum yaptı. Üniversitemiz Bolu Teknik Bilimler MYO’dan Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız öncülüğünde Appriva Tekstil’e gerçekleştirilen ziyarette, doğa dostu doğal boyama ve ileri dönüşüm örnekleri sunuldu.

İkinci gün; Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Yaldız “İklim Değişikliği Kapsamında Yetiştirilebilecek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Yetiştirme Teknikleri” ve Bolu İl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Uzman Veteriner Hekim Dr. Adem Turan “İklim Değişikliğinin Evimize Yansımaları” konusunda sunum yapacak.  Özşahin Tarım’dan Serdar Özşahin öncülüğünde topraksız tarım seraları gezilecek.

Üçüncü gün; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt “Enerji ve Enerji Tasarrufunun Önemi” ve Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Psikolog Gizem Ceyhan “İklim Değişikliğinin Aile ve Toplum Üzerine Psikolojik Etkileri” konusunda sunum yapacak ve Bolca Hindi Tesisi gezilecek.

Dördüncü gün; Mengen Meslek Yüksekokulu’nda Doç. Dr. Osman Çavuş “Mutfaklarda Sıfır Atık Farkındalığı” ve Öğr. Gör. Berker Çiftçi “Atalık Tohum Farkındalığı” konusunda sunum ve uygulama yapacak.

Beşinci ve son gün; Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çevre Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Öztürk “Küresel İklim Değişikliğini Tanıyalım”, İİBF Öğretim Üyesi ve Teknokent İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. İlhan Sağsen “İklim Değişikliği ve Enerji Bağlantısı” ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Teknokent İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Aydın “İklim Değişikliği ve Teknoloji Okuryazarlığı” konusunda sunum yapacak.

Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri, Türk Halk Müziği dinletisi sunacak.

Hızlı Erişim